HET PROJECT

De gemeente Ooststellingwerf wil nadrukkelijk het voortouw nemen bij de bredere toepassing van biobased producten in de bouw. Het splinternieuwe kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen en voldoet aan de eisen van BREEAM Outstanding. Daarmee behoort het tot de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Het gebouw gaat gerealiseerd worden op het Ecomunitypark en zal samen met onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio worden ontwikkeld. Lokale overheids- en onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven, komen hier vanaf maart 2019 bijeen om kennis op te doen en te delen over de biobased economy en hierbij gebruik te maken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, flexplekken en het laboratorium. In het Biosintrum bevindt zich tevens een restaurant, waar gerechten worden bereid met producten uit de eigen naastgelegen groente- en kruidentuin. Bio refereert naar biobased economy en sintrum is het Friese woord voor centrum. Het gebouw zal het hart van een community worden waar alles rond biobased economy bij elkaar komt en samenwerking en innovatie plaatsvindt. Het gebouw zal een bijzondere Y-vorm krijgen, wat ook terugkomt in het logo. Deze vormgeving maakt optimaal gebruik van het licht en de warmte van de zon. In het gebouw zullen een restaurant, congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, een collegezaal, flexwerkplekken en een laboratorium gerealiseerd worden.

Voordelen van BREEAM

  • Lage energie- en exploitatiekosten
  • Verbeterd comfort en klimaat
  • Optimaal gebouwbeheer, door uitgebreide bemetering en besturing
  • Betere procesbewaking en controle tijdens de bouw
  • Versterking van het imago van de gebruiker van het gebouw
  • Huisvesting passend bij de duurzaamheidsambitie
  • Fiscaal voordeel vanuit de MIA

 

 

BREEAM-NL Expert

Tijdens het gehele project, vanaf ontwerp tot oplevering en ingebruikname , zal een BREEAM-NL expert betrokken zijn bij het project. BREEAM-NL en kritische BREEAMcredits zijn gedurende het gehele project vast onderdeel van de werkzaamheden, zodat er een voortdurende optimalisatie kan plaatsvinden, en “ambitieverlies” tijdens de uitvoering kan worden voorkomen.

Daarnaast is in aanvulling op het team door de hoofdaannemer op de bouw een eigen BREEAM expert aangesteld. Die nauw betrokken is bij de door de hoofdaannemer te verrichten BREEAM-gerelateerde activiteiten (o.a. afval, materiaalgebruik, organisatie etc.)

Casestudy

Bij de meeste BREEAM projecten wordt een casestudy gemaakt waarin de belangrijkste aspecten van een project worden beschreven. De casestudy van dit project is hier te vinden:

Bekijk de casestudy hier

OVERIGE INFORMATIE OVER HET PROJECT